Înainte de 1960 existau doar două boli cu transmitere sexuală – sifilis şi gonoreea. Acum, există peste 25 de boli raportate şi opt boli noi au fost identificate începând cu anii ’80. Aşa că pericolul e mare, dar la fel sunt şi riscurile la care te expui.
1. De ce nu folosesc bărbaţii prezervativul?
Chiar dacă ştiu că prezervativele sunt singura cale de a elimina riscul contactării unei boli cu transmitere sexuală, bărbaţii preferă să renunţe la acestea. De cele mai multe ori, bărbaţii renunţă la prezervativ pentru că nu “se potriveşte ca mărime”. Fapt ce duce la diminuarea plăcerii din timpul unui act sexual. De altfel, dacă un prezervativ este prea mic sau prea mare, există riscul să se rupă în timpul sexului, ceea ce înseamnă că protecţia este diminuată, dacă nu redusă. Doar în cazul în care sunt folosite corect şi cu mărimea potrivită, prezervativele au o eficienţă de 98%.
În general, bărbaţii aleg prezervativele de dimensiuni mari sau mici, niciodată potrivite sau medii. Statisticile arată că atunci când sunt puşi în situaţia de a cumpăra prezervative, bărbaţii se simt mai bine dacă le aleg pe cele mai mari (large), fără să ţină cont de mărimea penisului lor. Majoritatea bărbaţilor cumpără astfel de prezervative pentru a demonstra cât de “dotaţi” sunt ei sau unii chiar nu ştiu ce fel de prezervativ li se potriveşte cel mai bine. Numai că din această dorinţă de a-şi hrăni orgoliul sau de a-şi ascunde jena, aceştia nu iau în calcul şi posibilitatea ca prezervativul să se rupă în timpul actului sexual şi să nu mai fie de niciun folos, ba chiar să înlocuiască plăcerea cu discomfortul. Astfel este facilitat procesul de transmitere al bolilor sexuale.
2. Care sunt pericolele?
Bolile cu transmitere sexuală sunt infecţii transmise prin contact sexual – normal, oral sau anal – dar care pot fi transmise şi pe alte căi: contactul cu zona in