În Franţa, vacanţele s-au încheiat pentru şeful statului, François Hollande, care s-a întors la Paris cu o agendă marcată de urgenţa unor dosare cum ar fi cel legat de securitate sau de situaţia romilor.
Clasa politică franceză îşi reia activitatea, iar de la executivul francez se aşteaptă ceva mai multă combativitate. A venit momentul adevărului pentru François Hollande, afirmă, în orice caz, editorialistul care semnează luni pe prima pagină a ziarului LE MONDE. În ultimul timp şeful statului francez a fost criticat pentru o oarecare "stagnare" şi "lipsă de acţiune", ba chiar unii comentatori se întreabă dacă el are efectiv o viziune de viitor în actualul context de criză.
Unii dintre colaboratorii săi apropiaţi au considerat chiar că trebuie să răspundă acestor critici şi au precizat că acţiunea preşedintelui se înscrie într-o durată de cinci ani, o modalitate de a spune "nu aşteptaţi rezultate acum, doar după trei luni de la preluarea puterii, rezultatele palpabile vor veni mai tîrziu".
Dosarele care îl aşteaptă pe François Hollande sunt la fel de fierbinţi ca şi aceste zile de caniculă din Franţa. Probelmele zonei euro, reforma fiscală din Franţa, subiectele legate de securitate care s-au amplificat în ultimul timp, iată doar câteva dintre şantierele acestui sfârşit de vară şi alte toamnei care se apropie. Franţa este ameninţată cu recesiunea, iată o primă constatare.
Iar potrivit sondajelor, moralul francezilor este mai scăzut în acest sfârşit de august decât în urmă cu 5 ani când tocmai venise la putere Nicolas Sarkozy. François Hollande trebuie deci să dea dovadă de iniţiativă, să arate că ştie ce trebuie făcut pentru ieşirea din criză, şi de altfel în următoarele 15 zile şi-a programat o intervenţie televizată. Între timp va prezida un prim consiliu de miniştri, mai precis miercuri.
Joi se va întîlni cu cancelarul Gremanie