Guvernul german, condus de cancelarul Angela Merkel, vrea să plătească 150 de euro pe lună mamelor care aleg să-şi îngrijească acasă copiii cu vârste cuprinse între unu şi trei ani în loc să opteze pentru programele de îngrijire finanţate de stat, scrie The Wall Street Journal.
Bonele şi alte forme de îngrijire privată a copilului nu sunt ceva obişnuit în Germania, fiind adeseori alese când nu sunt disponibile programele de îngrijire finanţate de biserică sau de guvern. Însă sistemul guvernamental are probleme în a face faţă cererii, în special în oraşele mari, unde părinţii sunt nevoiţi să se înregistreze chiar şi înainte de naşterea copilului, în condiţiile în care îngrijirea privată este scumpă. Propunerea guvernului, care va fi dezbătută de parlament luna aceasta, ar putea înlătura o parte din povara care apasă pe sistemul public.
În general, părinţii îşi pot lua concediu de trei ani pentru îngrijirea copilului fără să-şi facă probleme că-şi vor pierde locul de muncă.
În această perioadă, dacă părintele nu primeşte bani de la angajator, este plătit de stat timp de 14 luni, suma variind în funcţie de salariu. Cei 150 de euro ar veni în completarea acestor sume.
Un astfel de program ar costa 1,2 miliarde euro pe an.
Germania, cea mai mare economie din Europa şi una dintre cele mai rezistente în faţa crizei, este printre puţinele ţări europene care contemplă reducerea cotizaţiilor la pensii şi chiar a celor pentru şomaj, notează Les Echos.
Piaţa germană a muncii are o sănătate solidă, iar sistemele de fonduri sociale nu duc lipsă de resurse, ceea ce oferă guvernului spaţiu de manevră în a reduce costurile care apasă pe salarii.
Cea mai probabilă şi mai spectaculoasă scădere va fi cea a cotizaţiilor la pensii.
Dinamica pozitivă a veniturilor fondurilor publice de pensii sugerează o reducere cu 0,6 puncte procentual