Numărul vârstnicilor din Marea Britanie care vor fi diagnosticaţi cu cancer se va tripla până în 2040, atrag atenția experţi din domeniul sănătății, care cer autorităților să ia măsuri urgente în sensul prevenirii și diagnosticării timpurii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Estimările bazate pe o cercetare a Colegiului Kings din Londra arată că un sfert dintre persoanele în vârstă (23%) vor fi diagnosticate cu cancer în termen de 30 ani. În prezent procentul bolnavilor este de aproximativ 13%.
Asociaţia Macmillan Cancer Suport spune că numărul bolnavilor de peste 65 ani care vor fi diagnosticaţi cu cancer va creşte de la 1.3 milioane, câți erau în 2010, la 4.1 milioane, în 2040. „Scopul acestei cercetări este de a oferi proiecţii pe termen lung ale evoluţiei cancerului, în Marea Britanie”, a afirmat profesorul Henrik Moller, unul dintre autorii studiului.
Cea mai mare creştere, potrivit studiului, publicat în British Journal of Cancer, se va înregistra la cancerul pulmonar la femei. Experții estimează o triplare a numărului de cazuri, având în vedere că, deși per total numărul fumătorilor a scăzut considerabil din 1970, femeile nu au renunţat la acest viciu.
Cancerul atacă mai ales persoanele în vârstă
Mai mult de 60% dintre cei care sunt diagnosticaţi cu cancer au peste 70 ani. Numărul lor a crescut brusc datorită longevivităţii vieţii, dar şi pentru că rata cancerului este în creştere, iar tratamentele sunt tot mai diverse. Astfel, unele studii arată că cei diagnosticaţi cu cancer nu mai sunt dispuşi să apeleze din prima la intervenţiile chirurgicale, iar acest lucru face ca supravieţuirea să fie mai puţin probabilă.
„Avem datoria morală de a le oferi oamenilor cea mai bună şansă pentru a lupta impotriva cancerului, indiferent de vârsta acestora. Barierele pe care bolnavii vârstnici le impun nu fac altceva decât să îngreuneze procesul de vindecare