Într-o societate ce are ca punct central banii şi puterea dată de aceştia, lumea bisericească nu putea să nu ţină pasul şi să se laicizeze în aşa fel încât să devină un adversar de temut pe piaţa afacerilor în orice domeniu. Arhiepiscopia Craiovei s-a lansat în Gorj în afaceri silvice şi de exploatare forestieră, în 2006, şi de atunci manevrează mai multe firme care după ce îşi îndeplinesc menirea ori sunt radiate pentru a fi reînfiinţate, ori sunt redenumite şi transferate în Dolj.
Chiar dacă banul e ochiul dracului, clerul nu se dă înapoi când e vorba de a scoate profit, Arhiepiscopia Craiovei deţinând în prezent, pe lângă firmele amintite, şi un complex turistic la Tismana.
Biserica specializată în explotarea forestieră
SC Ocolul Silvic Jiul SRL a fost înfiinţată în Târgu Jiu în anul 2006 de către Arhiepiscopia Craiovei având ca obiect principal de activitate silvicultura şi explotarea forestieră şi de atunci parcă a înghiţit-o pământul, despre ea neexistând date financiare pe site-ul Ministerului de Finanţe, aşa cum se găseşte despre orice altă firmă ce funcţionează în Gorj. Singurele date publice despre aceasta se referă la faptul că în martie 2009 o fundaţie a Arhiepiscopiei, Cuvântul care Zideşte, a preluat 5% din părţile sociale ale Ocolului Silvic, iar un an mai târziu fostul primar al comunei Teleşti, Constantin Drăghici, a devenit administrator. Tot în acel moment societatea şi-a adăugat noi obiecte de activitate.
Complex turistic făcut cadou Arhiepiscopiei
Silvicultura şi exploatările forestiere nu sunt singurele domenii în care feţele bisericeşti şi-au dorit să activeze, turismul fiind un alt sector atractiv pentru slujitorii bisericii. Şi când îşi pun ceva în gând aceştia şi reuşesc să obţină asta poate şi pentru faptul că biserica reprezintă o forţă nu numai în faţa lui Dumnezeu. În oraşul Tismana, Arhie