Rata șomajului a început din nou să crească, după ce absolvenții nu își găsesc un loc de muncă și devin șomeri indemnizați. Între situația financiară și starea de sănătate a existat mereu o legătură. Din păcate, foarte mulți gorjeni au probleme de sănătate destul de grave, stresul cotidian amplificându-le.
Bolile cu cea mai mare pondere în judeţul nostru în trimestrul I al acestui an sunt cele hipertensive, diabetul zaharat, bolile cerebro-vasculare (3.312 bolnavi n.red.) și tumorile maligne. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în evidențele instituției există 34.177 de gorjeni care suferă de hipertensiune arterială, dintre care 2.334 de persoane au fost diagnosticate anul acesta. Persoanele care suferă de aceste boli primesc tratament în cadrul unor programe naţionale de sănătate care se desfăşoară în România, finanţate de Ministerul Sănătăţii, cu bani de la bugetul statului. De asemenea, în Gorj sunt 10.468 de bolnavi de diabet zaharat, dintre care 600 de gorjeni au fost diagnosticați în primele șase luni ale acestui an. Din păcate, de la an la an, numărul acestor bolnavi crește. Peste 230 de gorjeni făceau dializă la sfârşitul anului trecut. Există în județ mai multe aparate de dializă, clinici private, autoturisme care transportă bolnavii de la domiciliu la centrele de dializă, aparatură medicală pentru diagnosticare şi verificare, aparatură medicală pentru problemele speciale.
Natalitatea este în scădere
În ultimii ani, natalitatea este în scădere, populația tânără migrează de la sate la oraș sau chiar în afara granițelor. Mai multe comune din Gorj se confruntă cu deficite de populație. Potrivit datelor statistice ale DSP, evoluţia natalităţii şi mortalităţii arată un declin al sporului natural, un deficit de populaţie. Comunele cu cel mai mare deficit de populaţie sunt Leleşti – 35%, Săcelu – 26% şi Vlad