În timp ce Bruxelles-ul şi Berlinul vor uniune politică şi fiscală, retorica naţionalistă şi antieuro câştigă voturi şi chiar a ajuns la nivelul guvernelor.
Ultimele avertismente au apărut săptămâna trecută dinspre Finlanda şi Austria. Ministrul finlandez de Externe, Erkki Tuomioja, a declarat într-un interviu pentru cotidianul britanic „Telegraph": „Trebuie să privim deschis posibilitatea ruperii zonei euro". Tuomioja este membru al unui partid proeuropean de centru stânga, însă coaliţia de guvernare din care face parte este în dificultate, întrucât din ce în ce mai mulţi alegători susţin partidele eurosceptice. Un astfel de partid, Adevăraţii Finlandezi, a zguduit ordinea politică în alegerile de anul trecut, obţinând 19% din voturi şi fiind acum cel mai mare partid de opoziţie.
„Alegătorii sunt extrem de furioşi", a declarat Timo Soini, liderul acestui partid. Timo Soini a promis în campania electorală de anul trecut că, pentru UE, el va reprezenta „Băieţii răi din nord" şi a pledat pentru oprirea ajutoarelor destinate Greciei.
Ministrul Tuomioja a adăugat că ruperea zonei euro nu înseamnă sfârşitul Uniunii Europene. „Chiar ar putea face UE să funcţioneze mai bine", a mai spus ministrul de Externe finlandez. „Ori sudul, ori nordul va destrăma euro, pentru că această monedă este precum o cămaşă de forţă, deoarece provoacă suferinţa a milioane de oameni şi distruge viitorul Europei", a adăugat el. Declaraţiile sale vin după ce, în urmă cu o lună, ministrul finlandez de Finanţe a spus că ţara sa preferă să iasă din zona euro, decât să plătească datoriile altor state. Ministrul finlandez pentru Afaceri europene, Alexander Stubb, a precizat însă că opiniile exprimate de colegul său de la Externe nu reprezintă poziţia Guvernului de la Helsinki.
Într-un interviu acordat cotidianului austriac „Kurier", preluat de website-ul organizaţiei Open