Situatia orfanilor din Romania este in continuare dezbatuta de presa externa, care apreciaza ca adoptia, in tara noastra, inca este o raritate.
In perioada comunista, cand la putere era dictatorul Nicolae Ceausescu, scenele din orfelinatele din Romania erau ingrozitoare: zeci de mii de copii abandonati in orfelinate erau abuzati ori neglijati, multi dintre ei dormeau in propria mizerie ori sufereau de boli mintale, noteaza National Public Radio.
Aproape un sfert de secol mai tarziu, soarta copiilor abandonati din Romania este o problema nerezolvata. Conditiile sunt altele, adevarat, dar "numarul de copii aflati in ingrijirea statului, peste 70.000, este aproape acealasi ca in 1989", apreciaza Meghan Collins Sullivan, autoarea materialului, precizand ca pe langa micutii din orfelinate, exista zeci de mii de orfani pe strazi.
O alta problema transata in articolul din NPR este cea a Legii Adoptiei.
In Romania sunt infiati, anual, 700-900 de copii. Adoptiile internationale au fost interzise acum 10 ani, din vina scandalurilor legate de traficul de copii. Noua lege, intrata in vigoare in aprile, vrea sa usureze procedura de infiere.
"Dar multi din domeniul protectiei copilului se indoiesc ca noua lege va putea imbunatati conditiile de viata ale acestor copii abandonati", continua autoarea articolului.
Bogdan Panait (Oficiul Roman pentru Adoptii) i-a spus lui Sullivan ca numarul de copii adoptati poate ajunge la 2.000 pe an - probabil incepand cu anul viitor.
Bodan Simion (SERA Romania) a subliniat, pentru NPR, ca "sistemul nu protejeaza drepturile copilului; sistemul protejeaza drepturile parintilor". SERA Romania, se arata in material, "este unul din cei mai mari contributori financiari ai sistemului de protectie a copilului".
Mai departe, "cea mai mare schimbare din noua lege