Seceta a scumpit cu până la 70% furajele folosite în ferme pentru hrana porcinelor, bovinelor sau păsărilor, dar creşterea costurilor nu s-a văzut până acum la rafturi. Ce se va întâmpla pe piaţa cărnii din această toamnă?
Preţul cărnii de porc şi de păsăre în magazinele din Bucureşti era la începutul lunii august la nivelul de anul trecut. În sens invers, cu o reducere de 8%, a evoluat preţul cărnii de vită. Crescătorii spun că acesta este rezultatul numărului mare de sacrificări din ultima perioadă apărute ca urmare a creşterii costurilor cu hrana animalelor.
Jucătorii din zootehnie afirmă la unison că au tăiat la minim profiturile, pentru că majorările de preţ la raft sunt direct dependente de puterea de cumpărare.
"Furajele reprezintă 70% din preţul final al cărnii de porc. Acum toată piaţa cerealelor este blocată din cauza producţiei mici. Cei care au avut producţie cât de cât la grâu nu vând, ţin totul în speranţa unor preţuri mai mari. Efectiv nu ai de unde să cumperi. Creşterea preţurilor la cereale se vede bineînţeles şi în cel al furajelor. Dacă anul trecut achiziţionam furajele la un preţ mediu de 0,7 lei/kilogram, acum plătim 1,2 lei/kilogram", explică situaţia Martin Dorin, directorul fermei Degaro din localitatea Fântânele, judeţul Constanţa, în care cresc 2.600 de scroafe.
Avansul cu peste două treimi al preţului la furaje nu este surprinzător, în condiţiile în care preţurile din prezent pentru porumb, grâu sau orz furaj sunt mai mari cu 20%-30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).
Creşteri minime la carnea de porc
Directorul fermei Degaro, companie deţinută de un grup de investitori danezi prin intermediul companiei Premium Porc, subliniază că o creştere a preţului la carne este direct dependentă de evoluţia viitoare a costurilor. "A crescut şi preţul alto