Organizaţia Mondială a Turismului constată că ţările din sudul Europei, deşi afectate de o gravă criză economică şi bugetară, continuă să atragă un număr important de turişti. Turismul reprezintă de altfel singurul sector care nu este în criză în aceste ţări.
Deşi de multă vreme ţările din sudul Europei, mai ales Grecia, Spania şi Portugalia, sunt criticate vehement de experţi pentru gestiunea lor bugetară catastrofală, turiştii nu par să fi fost impresionaţi de aceste comentarii. Chiar dacă Grecia, de exemplu, este considerată ca fiind "pe marginea prăpastie", aproape falimentară, milioane de turişti, inclusiv germani, s-au dus la soare exact acolo, “pe marginea prăpastiei”, pentru că ţărmurile elene şi insulele ei rămîn unice şi au un farmec fără de preţ. Anul trecut Grecia a înregistrat un record absolut în materie de turişti, 15 milioane 5 sute de mii. Iar autorităţile de resort spun că şi anul acesta s-ar fi ajuns la această cifră dacă nu ar existat o anumită publicitate negativă legată de problemele grave ale Greciei.
In ciuda preţurilor mari practicate de italieni, oraşele de artă precum Roma, Florenţa sau Veneţia rămîn luate cu asalt. Interesant este însă că turismul italian pare să beneficieze acum de interesul sporit brazilienilor, al chinezeilor şi al indienilor. Ei sunt cei care “salvează anul acesta” turismul italian, afirmă un expert în ziarul La Croix. Si economia spaniolă este salvată de turism, unde anul acesta au sosit mai mulţi britanici, germani şi francezi decît de obicei. Portugalia beneficiază şi ea de un “turism de proximitate”, în sensul că numeroşi europeni au decis anul acesta să nu mai plece în diverse ţări exotice şi să viziteze mai degrabă ţările bătrînului continent.
Turismul rămîne un sector cu un potenţial enorm, afirmă Organizaţia Mondială furnizînd cifra de încasări pe anul trecut: o mie de miliarde de dolari