Situată la doar 3 km de drumul european E58, ce leagă Baia Mare de Cluj-Napoca, la o distanţă de 35 km faţă de Baia Mare şi 120 km faţă de Cluj-Napoca, într-un peisaj pitoresc, satul Duruşa din comuna Valea Chioarului, Maramureş, va găzdui un festival nonconformist. Timp de 4 zile, între 23 şi 26 august, aici va avea loc Duruşa SummerHills, un eveniment dedicat artei şi culturii. Festivalul îşi invită participanţii la o uitare completă a zgomotului şi agitaţiei oraşelor, „în favoarea muzicii, râsului cu poftă şi a mâncării cu gust”.
Pentru ediţia de anul acesta, organizatorii pregătesc muzică, ateliere de arts & crafts, precum şi un spaţiu de joacă pentru cei mari şi cei mici, unde plănuiesc diferite activităţi în soare: de la badminton la volei, de la frisbee la un meci demonstrativ de oină, organizat de Federaţia Română de Oină. Toate sub îndemnul „Revino la natură, revino-ţi!”.
O întoarcere la rădăcini
Participanţii vor avea ocazia să înveţe să confecţioneze şi să mânuiască pe parcursul zilei zmee şi lampioane. Acestea vor fi lansate în înaltul cerului târziu în noapte, oferind cea mai frumoasă privelişte. De asemenea, de-a lungul zilelor se vor desfăşura ateliere de handmade, olărit, percuţie, precum şi de landart, în care participanţii vor fi învăţaţi să folosească elemente naturale (pământ, pietre şi crengi) spre a crea forme inedite.
În completarea atelierelor de arts & crafts vine clubul Capoeira Angola din Cluj-Napoca, care va susţine cursuri şi demonstraţii de capoeira, o formă de artă marţială. Combinând elemente de dans şi muzică, capoeira s-a născut în Brazilia, undeva în secolul 16, printre sclavii africani, ca o formă de întoarcere la rădăcini, dar şi de a deghiza tehnici de luptă în dans, spre a le creşte şansele de supravieţuire.
Un festival cât se poate de pitoresc
Pe lângă pregătirea unor trasee de cross country,