Un sistem scolar nereformat si neperformant, inapt sa satisfaca cererea reala de pe piata muncii, o pondere prea mare a persoanelor active cu pregatire cel mult liceala, o economie care incetineste si un curs de schimb pus pe depreciere- ce legatura este intre toate acestea? S-o luam babeste: cand intr-o economie scade cererea (ca efect direct al reducerii cheltuielilor publice, ori al inaspririi fiscalitatii sau indirect prin cresterea ratelor dobanzilor), pe fondul unei cresteri de dobanzi, are loc o reducere a interesului pentru investitii. Marea problema care apare este ca scad veniturile, fenomen care duce la cresterea ratei somajului. Si acum graficele.
De aceea, teoria recomanda ca reducerea cererii sa se faca numai pentru termen scurt si sa fie neaparat insotita de alte masuri prin care sa se incurajeze cresterea economica. Ati auzit de asemenea masuri, luate recent? La fel si eu.
In graficul de mai sus se vede corelatia dintre somaj si cursul leu/euro. Nu avem aici pretentia de a demonstra econometric relatia dintre cei doi parametri, ci doar de a o ilustra.
Sigur, intrebarea fundamentala este ce putem noi face- inafara de a genera debile scandaluri politice- pentru a relansa economia, a reduce somajul si a intari pe baze sanatoase leul.
O politica de relansare se poate face prin cresterea cheltuielilor publice sau prin scaderea taxelor (prin scaderea volumului impozitelor sau diminuarea ratei de impozitare). Primul efect consta in cresterea cererii interne, fie datorita cresterii cheltuielilor publice, fie prin cresterea veniturilor disponibile ale agentilor economici si de aici, cresterea cererii acestora. Cresterea cererii duce la cresterea productiei, adica a Prodului Intern Brut. Drept este ca in cazul unei economii deschise cum e cea a Romaniei, efectul de multiplicare este mai redus decat