Curtea Constituţională a României a hotărât, marţi, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este invalid, iar Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni. Decizia Curţii a declanşat însă un mare scandal, inclusiv printre judecători.
Judecatorul Ion Predescu (PSD) a anuntat presa ca balanta votului a fost inclinat in favoarea lui Traian Basescu de judecatoarea Aspazia Cojocaru(PSD).
Dupa acest anunt al lui Predescu, judecatoarea Aspazia Cojocaru a fost acuzata de premierul Victor Ponta ca a tradat PSD in favoarea presedintelui Traian Basescu. Judecatoarea i-a dat replica:"Eu respect Legile, pe care le şi cunosc, spre deosebire de puştii (n.r. - cu referire la Ponta şi Antonescu) care mă critică la televiziuni. Eu sunt magistrat, NU politician, ca să execut ordinele partidului. Şi NU permit nici unui puşti, care n-a dat un examen corect în viaţa lui, să mă critice!"
Citeşte şi La Curtea Constituţională se falsifică hotărâri ȋn folosul USL? Hotărârea judecătorilor CCR a fost luată cu 6 voturi la trei. Pentru validarea referendumului s-au pronunţat doi judecători numiţi de PSD şi unul de PNL, respectiv Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader. Ceilalţi judecători, printre care s-a numărat şi Aspazia Cojocaru, susţinută de PSD, au votat pentru invalidare.
Imediat după anunţarea decizei, mai mulţi politicieni printre care şi Victor Ponta, şi-au manifestat nemulţumirea faţă de atitudinea judecătoarei Aspazia Cojocaru, cea care a înclinat de fapt balanţa votului în privinţa referendumului alaturi de Zoltan Puskas (UDMR).
Curtea Constituţională este formată din nouă judecători, dintre care patru sunt numiţi de USL, patru de Traian Băsescu şi PDL şi unul de UDMR.
Premierul a spus ieri că scopul magistraţilor CCR de a amana pronuntarea de la data de 1 august ar fi fost tocmai pentru a avea timp sa o co