După trei săptămâni de război politic, Curtea Constituţională a României este chemată astăzi să decidă soarta referendumului. Urmăriţi o retrospectivă a celor 23 de zile de tărăboi în care toţi liderii politici au atacat fără să mai ţină cont de ceva.
Prezentăm o cronologie realizată de Mediafax şi Gândul a principalelor evenimente politice şi luări de poziţie care au urmat referendumului de demitere a şefului statului:
Duminică 29 iulie: Are loc referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Prezenţa la vot e de 46,24%. Pentru validarea referendumului, participarea trebuie să fie de minimum 50% plus unu din totalul alegătorilor înscrisi pe listele electorale permanente. Tot pe 29 iulie seara, liderii PSD Dan Şova şi Liviu Dragnea anunţă că au depăşit pragul de 50% necesar validării. La miezul nopţii, Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la vot nu depăşeşte 46%.
Chiar şi după rezultatele BEC care arătau o invalidare clară a referendumului, senatorul PSD Dan Şova continuă în noaptea de 29 spre 30 iulie să anunţe că, de fapt, cvorumul a fost întrunit. "Din estimarea pe care o avem, rezultatul final va fi între 51-52, mai precis spre 52%", anunţă Sova după ora 1:00 noapte. Următoarea zi a constatat că a pierdut un milion de voturi pe drum.
În noaptea referendumului, Traian Băsescu şi PDL anunţă că referendumul este invalidat. Traian Băsescu declară că este mai puternic ca niciodată.
Luni 30 iulie: La ora 14:00, BEC anunţă rezultatele oficiale care spun că pragul de 50% din cei peste 18,2 milioane de alegători nu a fost atins. Datele oficiale arată însă prezenţe demne de cartea recordurilor în comunele din judeţele Olt, Teleorman, Mehedinţi şi Vrancea, aceste judeţe fiind fiefuri ale PSD.
Tot pe 30 iulie, la ora 14:20, Ion Iliescu declară pentru gândul că referendumul trebuie validat deoarece cvorumul a fost atins. J