IAŞI. Între 22 şi 26 august, Palas Mall găzduieşte o expoziţie captivantă despre „arta care umblă”, mai precis un parcurs de cinci secole de istorie, design, creativitate şi inovaţie a două accesorii fashion: pantoful şi cravata.
Zeci de exponate reconstituie în mall parcursul istoric şi sociologic al industriei vestimentare pe teritoriul Italiei, din antichitate până la moda de înaltă calitate din zilele noastre. Unii dintre cei mai mari creatori de pantofi sunt evocaţi în Palas Mall, în Atrium, prin produsele pe care le-au confecţionat, alături de o descriere a etapelor laborioase şi o prezentare a materialelor folosite, inovative pentru acele vremuri. Unele piese expuse sunt considerate de specialişti adevărate bijuterii, creaţii de înalt artizanat care relevă mintea artiştilor în deplină armonie cu atmosfera momentelor în care au fost create.
Cravata: evoluţie, limbaj şi stil în Palas Mall. Expoziţia celebrează accesoriul masculin prin excelenţă, care tinde să devină unisex. Cravata defineşte personalitatea şi reprezenta un semn distinctiv al gustului şi obiceiurilor unor epoci, un accesoriu care a suferit schimbări permanente de stil, forme, croiuri, mărimi, texturi şi cromatică. Nodurile cravatei reprezintă un capitol distinct al expoziţiei, de la cele mai simple până la cele mai grele şi chiar ciudate, nodurile fiind considerate, în iconografia simbolic masculină, sinonime cu uniunea, căsătoria, fertilitatea şi viaţa. Înainte să se apeleze la omogenitate, la croiala unică a cravatei contemporane care datează din secolul XIX, cravata a rafinat gusturile în epoca victoriană şi a inspirat nodul marinăresc. Matematic, s-a demonstrat că o cravată convenţională are 85 de noduri posibile. Din expoziţia de cravate, unică în Moldova, fac parte şi produse futuriste şi de spectacol ale unora dintre cele mai bune manufacturi, croitorii teatrale şi cinematog