De votul a nouă oameni atârna astăzi rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, adică a celor nouă judecători ai Curţii Constituţionale.
Cei 9 judecători sunt aleşi pe un mandat de 9 ani, fără posibilitate de prelungire sau înnoire. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputatilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale şi-a început ascensiunea ca senator de Bistriţa-Năsăsud, din partea FSN, între 1990-1992, iar mai apoi în 2004 a fost ales deputat pe listele Partidului Democrat. Din 13 iulie 2007, la propunerea Preşedintelui Traian Băsescu a fost numit judecător.
Aspazia Cojocaru a fost numita judecător de către Camera Deputaţilor în 2004 la propunerea PSD. Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a dat judecătoarei, în 26 aprilie 2007, un verdict de colaborare cu Securitatea.
Mircea Ştefan Minea a fost numit în funcţia de judecător în 2010 de către Camera Deputaţilor la propunerea PDL. A fost numit judecător într-o sedinţă maraton cu scântei, în care opoziţia de atunci , PNL şi PSD a părăsit sala.
Acsinte Gaspar a fost numit judecător la Curtea Constituţională în 2004 de către preşedintele, de atunci, Ion Iliescu. Între 1996 şi 2000, precum şi între 2000 şi 2004, el a deţinut funcţia de deputat de Vâlcea pe listele partidului PDSR. Gaspar a fost numit şi ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul Adrian Năstase.
Iulia Antoanella Moţoc a fost numită judecator în 2010 de către Senat, la propunerea PDL. Vechimea de cel puţin 18 ani în activitatea juridică, necesară pentru a accede la Curte, este la limită în cazul ei, care a activat ca judecător pentru o perioadă de doar 5 ani, între 1990 şi 1995, la Judecătoria Sectorului 3, după care a intrat ca avocat, în Baroul Bucureşti. es