Ponta îngroapă Curtea Constituţională în date irelevante.
Victor Ponta nu-şi asumă decizia de a şterge din listele electorale 500.000 de români cu buletine expirate şi 3 milioane aflate în străinătate, dar a trântit toate aceste date în braţele Curţii Constituţionale, în speranţa că aceasta va ţine cont de ele în decizia sa de astăzi privind validarea sau invalidarea referendumului.
Singura cifră pe care şi-a asunmato premierul a fost cea de 34.654 de cetăţeni care trebuie radiaţi fiindcă sunt fie decedaţi, fie şi-au pierdut drepturile electorale. În sine, această cifră nu este de natură să modifice cu nimic cvorumul la referendum.
Ponta a menţionat că în România mai există 512.379 de persoane cărora le-a expirat buletinul şi că acestea "trebuie avute în vedere", fără a spune în ce sens.
Premierul a mai anunţat că numărul românilor din străinătate este de 3 milioane. Dintre aceştia, însă, numai despre 1,1 milioane se ştie cu certitudine că sunt majori şi deci cu drept de vot.
Conform legii, aceste categorii nu ar trebui excluse pentru că nici expirarea buletinului, nici plecarea din ţară nu atrag după sine pierderea drepturilor electorale.
Ponta a refuzat să spună dacă, după părerea lui, aceste două categorii ar trebui eliminate de pe listele electorale, explicând că el nu dă indicaţii Curţii, ci doar îi oferă informaţii. La fel de enigmatic a fost premierul şi cu privire la întâlnirea pe care a avut-o ieri, la Guvern, cu omul de afaceri Ion Ţiriac.
Contabilitate dublă la USL
La USL, calculele arată cu totul altfel. În baza anunţului lui Ponta, vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a tăiat dintr-un condei trei milioane de români de pe liste, a aplicat regula de trei simplă, a tras linia şi a anunţat că judecătorii nu pot ajunge decât la concluzia că referendumul a fost valid.
Lui Nicolăescu, contabil ca pregătire, i-a da