Potrivit Der Spiegel, Banca Centrală Europeană are în vedere fixarea limitelor dobânzilor - spread - la credite în zona euro şi depăşirea pragurilor ar putea declanşa intervenţia sa în mod automat şi nelimitată pe pieţe.
Informaţia dezvăluită ieri de publicaţia germană relevă hotărârea lui Mario Draghi, preşedintele BCE, de a sparge tendinţa exploziei acestor spread-uri, care măsoară diferenţele dintre dobânda pe zece ani în raport cu dobânda germană, în zona euro. O decizie mult mai puternică decât cea a unei simple serii de intervenţii punctuale pe pieţele financiare. Modelul este în concordanţă cu voinţa afirmată la finele lunii iulie de Draghi de „a face totul" pentru salvarea monedei unice. A priori, mijloacele băncii centrale în acest domeniu sunt nelimitate şi ar trebui să permită limitarea spreadurilor. O astfel de intervenţie ar avea un dublu avantaj - de a demonstra investitorilor că există o voinţă comună în zona euro pentru salvarea uniunii economice şi monetare şi menţinerea costurilor de refinanţare a statelor, în special Spania şi Italia, în limite suportabile pentru cele două ţări.
Mario Draghi va supune proiectul Consiliului guvernatorilor BCE din 6 septembrie, înaintea conferinţei lunare de presă şi, potrivit Der Spiegel, el pare să se bazeze pe susţinerea guvernului german. După unda verde implicită acordată joia trecută la Ottawa de cancelarul german, Angela Merkel, de această dată politica lui Draghi este apărată de reprezentantul german în conducerea BCE, Jörg Asmussen, numit de Berlin la începutul anului. Într-un interviu apărut ieri în Frankfurter Rundschau, el a asigurat că noul program va fi „mai bine conceput" decât precedentul şi acţiunea BCE „se va face în cadrul mandatului său, care este de a asigura stabilitatea preţurilor pe termen mediu".
Reacţia burselor
După informaţiile de presă potrivit cărora BCE