Spania se află în plina recesiune economică, iar guvernul conservator este cuprins de o febrilă reformă antisocială, punând capăt statului bunăstării, după cum îl acuză opoziția socialistă și marile centrale sindicale.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Politicieni își radicalizează discursul și în umbra exigențelor crizei economice, impun reforme dogmatice care ne fac să credem că ne aflăm în fața unor momente de o importantă transcendență istorică. Se schimbă ceva și de multe ori depășește puterea noastră de a anticipa viitorul. Apar termeni ca societatea posteconomică sau noul feudalism, motive mai mult decât suficiente pentru a ne determina să reflectăm.
Reformele politicii de dreapta se fac printr-un neîntrerupt șir de decrete-legi care schimbă societatea spaniolă în ansamblul ei și incep să dispară drepuri câștigate de-a lungul câtorva decenii de revoluție democratică.
Ca și în politică, de multe ori la fel de radical, societatea reacționează revoltată, cu gesturi ferme și de multe ori inedite. ”Spania redescoperă haiducia ca formă de protest social”, a fost un titlu care a făcut mare vâlvă în presa internaționala, dar probabil cel mai ingrijorător fenomen este protestul social care se coagulează la adapostul rețelelor de socializare.
Facebook sau Twitter, internetul în general s-a convertit într-un aliat indispensabil al mișcărilor de protest și probabil curând va fi mai important decât o rețea sindicală sau un partid politic.
Cunoaștem deja experiențele devastatore ale ”Primăverii arabe” sau a mișcări 15M din Madrid cu replici imediate în mai multe capitale ale lumii. Iar în acest moment cu o rată a somajului de aproape 50% în rândul tinerilor, există persoane mai mult decat suficiente care să-si poată dedica energia și timpul în astfel de intreprinderi. În plină reformă a austerității, cabintul prem