Hidroelectrica spune că a vândut toată energia electrică de care dispunea şi nu mai participă la licitaţia organizată de RAJA.
Societatea RAJA va organiza, mâine, o licitaţie pentru achiziţionarea de energie electrică, pentru următorii patru ani. Evenimentul este important, pentru că preţul energiei în costul final al apei este de aproape o treime, după cum a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul general al companiei, Felix Stroe.
RAJA are nevoie, pentru următorii patru ani, de 180.000 MW, pentru care este dispusă să plătească o sumă importantă, de circa 65,5 milioane lei. „Legea achizIţiilor publice ne obligă să publicăm licitaţie pe SEAP", a spus şeful RAJA, care a menţionat însă că nu s-a limitat la acest lucru.
A publicat anunţul şi în jurnalul oficial al Uniunii Europene, dar a trimis cereri şi tuturor celor 185 de furnizori de energie care figurează pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), toţi confirmând primirea invitaţiei de a participa la licitaţie.
Hidroelectrica nu mai are de unde
Hidroelectrica SA, compania de stat care produce cel mai ieftin curent din ţară, a adresat o notă scrisă societăţii constănţene, în care se spune că nu mai are electricitate de vânzare.
„Vă informăm că vânzarea întregii cantităţi de energie electrică en-gros disponibilă, pe care o produce societatea noastră, se face în mod obligatoriu prin licitaţii organizate pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale şi ca urmare nu putem da curs cererii dumneavoastră", se spune în adresa semnată de directorul Direcţiei Furnizare a Hidroelectrica, George Asan. „RAJA, cea mai mare companie de apă din România, care asigură servicii de apă şi canalizare pentru două milioane de oameni din cinci judeţe, nu reuşeşte să cumpere energie electrică de la Hidroelectrica, pentru că nu vor să ne dea", conc