Spre deosebire de constructor, care se întreabă rar sau niciodată de ce există cărămida şi cimentul, sau strungarul, pe care nu-l interesează câtuşi de puţin existenţa şurubului şi a piuliţei, istoricul şi, mai ales, cel de calitate are interogaţii interesante.
Lucian Boia este un alt fel de istoric, unul greu de încadrat în tiparele clasice, cu toate că aplecarea sa către destule subiecte depăşeşte stricta specializare atât de caracteristică istoricilor de astăzi. Fiecare volum citit, digerat, editat de către profesorul de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti reprezintă un bun prilej de îmbogăţire spirituală, ultima carte fiind atipică, pentru că reprezintă un lung dialog cu Eugen Stancu. În care îl descoperim pe omul Lucian Boia, care, chiar dacă poate fi disociat cu greutate de istoricul Lucian Boia, îl domină pe acesta din urmă.
Omul Lucian Boia simte nevoia să se dezvăluie, să comunice direct, comprehensibil, fără a-şi da aere de cine ştie ce mare vedetă intelectuală. Şi nici nu-i place să se automartirizeze sau să-şi plângă de milă. În primul rând, Lucian Boia se defineşte ca un om liber, puţin antisocial, cu o oarecare fobie faţă de mulţime. „Nu mă integrez deloc bine în acţiuni de grup. Sunt o persoană care acţionează, lucrează, dar care îşi face lucrurile mai mult individual decât împreună cu alţii. Iar asta în comunism nu mergea sau, cel puţin, nu puteai să o spui.“ Sau: „Armata nu mi-a plăcut deloc! Nu-mi plac locurile unde eşti înregimentat. Dacă ţin la un lucru (şi cred că s-a văzut de-a lungul întregii mele vieţi şi cariere), acesta este libertatea. Libertatea mea individuală. Vreau să mă manifest şi să trăiesc ca un om liber. Şi în armată nu ai cum, pentru că nu asta e logica armatei. Şi nici în comunism nu prea aveai cum, însă mai era câte o portiţă.“. Nu-i plac nici dependenţele contemporan