* RMGC se luptă pentru acest pertimetru
Fostul director ştiinţific al Institutului Geologic al Româ-niei (IGR) în perioada 1990-1999, Justin Andrei, susţine că are indicii importante că există trei mari zăcăminte de aur necunos-cute, în zona Roşia Montană-Bucium. Domnia sa ne-a explicat că o parte din perimetrul în discuţie a fost exploatată pe timpul dacilor şi romanilor, iar zona nou descoperită ascunde zăcăminte virgine, cu mari cantităţi de aur.
Justin Andrei ne-a precizat: "Aces-tea sunt nişte informaţii preliminare. Acum trebuie mers mai departe cu cercetările, cu echipamente ultramoderne pe care IGR nu le are. Am cerut Guvernului 180.000 de euro pentru achiziţionarea acestor echipamente, însă nu am primit niciun răs-puns. Ar mai fi nevoie de încă 200.000 de euro pentru lucrările propriu-zise. Dacă vom face aceste cercetări, vom afla până la ce adâncime merg zăcămintele. Sunt indicii temeinice pentru o concentraţie de aur de 30 de grame/tona de minereu, faţă de circa 1,5 grame la Roşia Montană".
Concret, Justin Andrei a ajuns la concluzia că cele trei zăcăminte din Roşia Montană-Bucium sunt sus-ceptibile că înmagazinează mari concentraţii de aur în urma unor măsurători gravimetrice şi electromag-netice, realizate prin anii 60-70, pe care le-a interpretat, în iarnă, cu ajutorul unor tehnici noi, ce permit cunoaşterea structurii geologice din adâncime înainte de săparea unor foraje sau galerii de prospecţiune.
Totodată, domnul Andrei a studiat zona Bucium-Tarniţa, unde sunt zăcăminte de cupru şi aur, spune domnia sa. Deşi primele foraje din zonă au fost făcute în 1973, perimetrul nu a fost încă exploatat.
Întrebaţi dacă deţin licenţa de exploatare la Bucium, reprezentanţii RMGC ne-au răspuns că societatea deţine licenţa de exploatare pentru Roşia Montană şi o licenţă de explorare expirată pentru proprietatea Bucium. "Aceasta din urmă