Banca Centrală Europeană a respins ieri zvonurile publicate într-o revistă germană potrivit cărora instituţia ar trece la monetizarea deschisă a creditului guvernamental spaniol şi italian
Claudiu Cazacu (X-Trade Brokers): Soluţia plafonării randamentelor pentru titlurile de stat este puţin probabilă întrucât este riscantă
Ziua de ieri a fost marcată în pieţele financiare din Europa de ştirile contradictorii privind poziţia Băncii Centrale Europene faţă de aşteptatele achiziţii ale instituţiei de titluri de stat italiene şi spaniole.
Un articol din publicaţia germană Der Spiegel menţiona ieri dimineaţa că intervenţiile BCE ar putea viza inclusiv o plafonare a costurilor de împrumut ale statelor cu probleme din Uniunea Europeană. Aceasta ar însemna că banca centrală ar putea trece la o tipărire masivă de euro, scrie Businessweek citând revista germană.
Ştirea a fost infirmată doar câteva ore mai târziu, mai întâi de Bundesbank şi de BCE. Banca centrală a Germaniei a menţionat, potrivit Reuters, că rămâne critică faţă de cumpărările de datorie publică din sistemul euro care ar implica riscuri pentru stabilitatea financiară.
BCE nu va trece deschis la monetizarea datoriilor şi va rămâne strict legată de mandatul său, menţionează un comunicat al instituţiei care califică articolul din Der Spiegel ca fiind "absolut înşelător", potrivit FT Alphaville. Blogul publicaţiei britanice Financial Times mai citează şi o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Germania, Martin Kotthaus. "Nu suntem în cunoştinţă despre astfel de planuri şi nici nu am auzit nimic. În termeni pur teoretici, abstracţi, un asemenea instrument ar fi cu siguranţă foarte problematic. Dar nu ştiu nimic despre o propunere în această direcţie", a spus oficialul german.
Care a fost reacţia pieţei
În momentul în care articolu