Lideri de la putere, dar şi cei din opoziţie de la Berlin susţin o consultare populară în vederea cedării de suveranitate către Bruxelles.
Ideea referendumului câştigă tot mai mult teren în dezbaterea politică din Germania. Ministrul german de Finanţe ,Wolfgang Schäuble, şi cel de Externe, Guido Westerwelle, dar şi politicieni din opoziţie au făcut declaraţii în care susţineau dreptul cetăţenilor de a se pronunţa asupra cedării de suveranitate către instituţiile UE.
Schäuble a declarat că ar putea fi schimbată Constituţia, pentru a permite o integrare mai mare „mai devreme, nu mai târziu". Recent, liderul opoziţiei social-democrate, Sigmar Gabriel, a susţinut şi el ideea unui referendum. „Doar prin transparenţă şi participare civică putem depăşi criza încrederii faţă de instituţiile europene", a spus şi Horst Seehofer, liderul CSU, formaţiune ce face parte din coaliţia lui Merkel.
Riscurile unui referendum
Dacă va fi acceptată, consultarea populară va fi un pas către schimbarea Constituţiei germane, pentru renunţarea la unele puteri executive în favoarea Bruxelles-ului, scrie „New York Times".
Susţinătorii spun că un astfel de referendum ar trimite un semnal puternic privind angajamentul Germaniei faţă de euro. În plus, ar deschide calea pentru măsurile necesare salvării monedei unice europene şi ar potoli spiritele în Germania,
fiindcă sunt destui nemţi care spun că, deşi sunt obligaţi să participe la fondul de împrumut pentru ajutorarea ţărilor cu probleme din zona euro, nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce priveşte modul în care sunt cheltuiţi acei bani.
Referendumul presupune şi un risc: dacă nemţii votează contra Europei, atunci vor fi consecinţe negative asupra monedei euro şi a viitorului Uniunii Europene.
La mâna Curţii Constituţionale
Cancelarul Angela Merkel a promovat în mod constant ideea de „ma