Numărul oficial al şomerilor este de 40 de ori mai mare decât oferta joburilor de la forţele de muncă. La finalul perioadei de maximum un an în care au dreptul la ajutor de șomaj, cei mai mulți sunt tot neangajați și fără mari speranțe de încadrare pe piața muncii. Sursa: VLAD STĂNESCU
Şomerii care îşi pun baza în agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pentru a-şi găsi serviciu au de aşteptat mult şi bine. Pe lângă faptul că sunt insuficiente, majoritatea posturilor sunt neatractive şi se adresează celor cu studii medii.
Aşa se face că sfârşitul perioadei în care au dreptul la indemnizaţie îi prinde pe cei mai mulţi tot fără loc de muncă. Ajutorul de aproximativ 500 de lei se acordă timp de 6-12 luni, în funcţie de vechimea în muncă (minimum un an).
"Patronii vânau fete tinere"
La finalul lunii iulie, puţin peste 10.000 de joburi erau disponibile pentru 429.043 de şomeri, mai mulţi cu 24.929 faţă de cei înregistraţi la finalul lunii anterioare (creştere datorată valului mare de absolvenţi).
Aceasta este însă cifra oficială, care nu include populaţia neocupată din mediul rural care trăieşte din agricultură. Cei mai mulţi şomeri (peste 100.000) au între 40 şi 49 de ani, ei fiind categoria care se angajează şi cel mai greu.
Este şi cazul Marinelei I., 44 de ani, din Caracal, care a rămas fără serviciu anul trecut, după ce patronii magazinului unde lucra de cinci ani au făcut restructurări. Şi-a depus dosarul de şomaj, s-a înscris la un curs, timp în care şi-a tot căutat un job.
Doar că, pentru o persoană peste 40 de ani, fără calificare superioară, speranţele de angajare, mai ales într-un oraş "mort", sunt aproape nule. "Am aflat că se deschide un mare magazin de pantofi şi am mers acolo să-mi depun CV. Nu m-a contactat nimeni, am văzut ulterior că au angajat două fete de 20 de ani. Am mai încercat la un fast-food, dar patroni