Cele patru noi trasee care au fost deschise turiştilor au un grad de dificultate scăzut şi sunt menite să îi ajute să strabată lacurile din căldarea glaciară Bucura.
Şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean a anunţat, potrivit Agerpres că “Se efectuează marcajele necesare pentru ca aceste trasee să poată fi străbătute în condiţii de siguranţă,” iar “Unde este cazul sunt amplasate podeţe, iar în anumite zone se curăţă de jneapăn sau se execută terasări.” Acesta a adăugat că aceste trasee sunt menite să fie parcurse în câteva ore şi să ofere poteci uşoare pentru a străbate zone pitoreşti, printre care se află şi lacurile din căldarea glaciară Bucura, la peste 2.000 de metri altitudine. De asemenea, Ovidiu Bodean a arătat că salvamontiştii execută şi lucrări de întreţinere la alte trasee montane din Retezat şi Parâng, în acest sens fiind refăcute marcajele şi montaţi stâlpi cu indicatoare spre zonele căutate de turişti.
Traseul Lacurilor poate fi parcurs în circa două ore şi este relativ uşor. Traseul pleacă de la Lacul Bucura, din zona Refugiului Salvamont, şi este conceput ca un circuit marcat cu punct roşu pe fond alb.
Un alt traseu pleacă din comuna Râu de Mori spre staţiunea Râuşor, urmează Valea Vălăreasca şi se încheie pe Vârful Retezat, prin culmea Prelupcele. Se parcurge o zonă de creastă frumoasă, din care se poate vedea Căldarea Şteviei, traseul fiind marcat cu triunghi roşu pe fond alb.
Cel de-al treilea traseu se deschide din zona Brazi, urcă spre barajul Gura Apei, după care, pe Valea Lăpuşnicului Mare se ajunge în Poiana Pelegii şi pe Şaua Pelegii. Marcajul este punct albastru pe fond alb. Este cel mai greu de străbătut, iar pe timp de iarnă accesul turiştilor pe acest traseu va fi interzis. Ultimul traseu ce va fi deschis în Retezat pleacă din satul Pui, urcă spre Hobiţa, Stâna de Râu şi ajunge prin Tăul Ţapulu