Ministerul Sănătăţii a început repartizarea către direcţiile de sănătate publică a peste 340.000 de doze de vaccin antituberculoză (BCG), pentru imunizarea nou-născuţilor în spitale sau la medicii de familie, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.
"Vaccinul BCG va fi utilizat atât pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi, cât şi pentru imunizarea nou-născuţilor, stabilită în calendarul naţional de vaccinare al Ministerului Sănătăţii. Vaccinarea se va realiza în spitale şi în cabinetele medicilor de familie", a spus Oana Grigore.
Ministerul Sănătăţii va trimite direcţiilor de sănătate publică 342.600 de doze de vaccin antituberculoză, fiind comunicate în teritoriu toate măsurile care trebuie luate în această perioadă, pentru derularea în bune condiţii a campaniei de vaccinare.
"În această perioadă, direcţiile de sănătate publică vor înştiinţa medicii de familie în vederea catagrafierii copiilor care nu au fost vaccinaţi, pentru programarea acestora la vaccinare, astfel încât să nu existe supraaglomerări în cabinete şi totodată să se realizeze o utilizare eficientă a cantităţilor de vaccin repartizate. De asemenea, mamele ai căror nou-născuţi nu au fost vaccinaţi în maternitate pot contacta medicii de familie pentru a programa vaccinarea acestora", a adăugat Oana Grigore.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică au primit cantităţile de vaccin solicitate, în funcţie de nevoile locale.
Vaccinul BCG este utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi, în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit, a precizat Oana Grigore.
În judeţul Vaslui, peste 200 de bebeluşi născuţi în ultimele două săptămâni nu au mai fost imunizaţi împotriva tuberc