Vestea că CCR a invalidat referendumul, lăsându-i drum liber preşedintelui suspendat Traian Băsescu să se întoarcă la Cotroceni a făcut deja înconjurul lumii.
Reuters scrie că CCR a invalidat referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsescu, "zădărnicind astfel eforturile guvernului de stânga de a-l elimina pe liderul de dreapta, fapt care a ridicat îngrijorarea față de starea democrației românești".
Potrivit Reuters, criza a blocat procesul politic decizional, a trimis moneda naţional leu la cotaţii minime record şi a provocat îngrijorări Uniunii Europene, care l-a acuzat pe Ponta că subminează statul de drept şi intimidează judecătorii, într-o ţară criticată de multă vreme pentru corupţie şi justiţie ineficientă.
Potrivit preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost valid sub aspectul organizării, dar nu a fost întrunit cvorumul cerut de lege respectiv de 50% plus unu. Decizia privind invalidarea referendumului CCR a fost luată cu 6 voturi pentru şi 3 împotrivă, potrivit reglementărilor legale.
Cu câteva ore înainte ca CCR să se pronunţe, Reuters prezicea o eventuală invalidare a referendumului, care l-ar readuce pe acesta în funcţie şi ar putea prelungi lupta sa pentru putere cu primul ministru. "Lupta care îl opune pe Băsescu premierului Victor Ponta, care a condus campania de demitere a preşedintelui, constituie un test pentru democraţia din România, la două decenii de la răsturnarea liderului comunist Nicolae Ceauşescu", scrie Reuters.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu urmează să revină la Palatul Cotroceni, scrie şi AFP, care citează Mediafax.
Hannes Swoboda: Trebuie să acceptăm decizia CCR privind referendumul
Decizia Curţii Constituţionale din România de invalidare a referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băses