Elisabeta Lipă speră ca bugetul federaţiei sale să nu fie afectat de eşecul de la Londra. Şefa FR de Canotaj spune că jumătate din alocaţie merge către juniori.
"Londra 2012" a trecut, dar va continua să producă efecte până în 2016. "Bugetele vor fi acordate în funcţie de rezultatele olimpice", spun oficialii COSR. Perspectiva le dă fiori câtorva preşedinţi de federaţii naţionale, între care se află şi Elisabeta Lipă, şefa FR de Canotaj. "Flotila" s-a întors fără medalii de la JO, pentru prima oară în ultimii 36 de ani, dar a răspuns imediat, cu bătaie lungă, prin şapte medalii luate la Mondialele de juniori Under 18 de la Plovdiv (Bulgaria): trei aur, două argint, două bronz.
Doamna Lipă, ce ar însemna pentru canotaj ca bugetul să fie dat în urma rezultatelor de la Londra?
Eu am o opinie clară vizavi de acest aspect şi l-aş fi susţinut chiar dacă luam medalii la Londra. Dacă vrem rezultate, trebuie să investim. Dacă tăiem, în condiţiile în care şi aşa am avut un buget micşorat cu 40 la sută în anul olimpic, atunci punem cruce. Vorbim de un sistem care funcţionează de zeci de ani şi care, odată întrerupt, nu se mai poate regenera ulterior.
Canotajul a avut un buget frumos în ultimii ani, faţă de alte federaţii, dar totuşi nu a obţinut rezultate la Londra...
Nu mă întreabă nimeni pe ce se duc banii canotajului. Ştie cineva că jumătate din bani îi dau pentru juniori? Ţinem în pregătire 150 de juniori II, de 15 şi 16 ani, care altfel s-ar pierde, pentru că nu există bani la cluburi. Mai avem juniori I, tineret, seniori, plus investiţiile. Doar bărcile, pentru toţi aceşti sportivi, costă enorm. Am cumpărat aparatură de testare biochimică, senzori, am pus la punct bazele de la Iaşi şi Orşova. Mai ştie cineva că în 2009, când am venit eu, am preluat centrele olimpice cu zero medalii de aur?
"Pregătirea nu