Elevii ocolesc grupurile şcolare cu profil industrial în favoarea liceelor teoretice. După repartizarea elevilor în funcţie de medii şi preferinţe, la Buzău, peste 700 de locuri au rămas libere la grupurile şcolare industriale. Cele mai puţin cerute profiluri sunt mecanică, agricultură şi construcţii.
La grupurile şcolare cu profil industrial din judeţul Buzău, 707 locuri, echivalentul a 28 de clase, au rămas neocupate. Dintre acestea, 204 locuri sunt pentru profilul mecanică, 94 la construcţii şi 48 la agricultură. Din acest motiv, peste 15 clase se vor desfiinţa, iar în anumite cazuri se vor forma clase cu 10 sau 15 elevi.
"La acest moment, avem un deficit în jur de 700 de locuri rămase libere, majoritatea la liceele cu profil tehnologic. Din cele pe care aş putea să le amintesc, o situaţie mai dificilă este colegiul Moisil care are 2 clase nefăcute, Colegiul Tehnic, colegiul Angelescu, majoritatea liceelor cu profil tehnologic. Probabil că specializările de care beneficiază aceştia nu sunt unele atractive, copii se îndreaptă în continuare mai mult către liceele cu profil uman. Cel mai evitat profil este mecanica care a rămas cu peste 200 de locuri necompletate", a declarat Geta Burducea, inspector şcolar general adjunct.
La Colegiul Agricol Dr. Constantin Angelescu din Buzău o clasă de mecanică a fost desfiinţată din cauza interesului scăzut al elevilor pentru acest profil. Acest lucru se întâmplă cu toate eforturile conducerii de a amenaja laboratoare şi ateliere în care elevii să înveţe o meserie.
"În acest an din cele 8 clase propuse prin planul de şcolarizare am realizat 7 clase şi ne-au rămas libere locurile pentru o clasă de mecanică. În total avem 38 de locuri libere, o clasă avem nerealizată la profilul mecanică. De ce credeţi că se întâmplă acest lucru? În general, în ultima perioadă de timp elevii se feresc de profilele tehno