Nu exista nicio lege care sa prevada scoaterea din listele electorale a cetatenilor cu bulentinul expirat.
Poti sa-i amendezi, poti sa-i somezi sa-si preschimbe documentul de identitate, dar nu poti sa-i elimini dintre votanti, nu poti sa le amputezi dreptul la vot.
In plus, CCR a cerut numarul de votanti de pe listele actualizate pana la data de 10 iulie. Deci orice actualizare a incetat in acel moment, masa votantilor "a inghetat" in acel moment.
Iar din 10 iulie pana pe 29 iulie, oricare dintre cetatenii cu drept de vot avea tot timpul sa-si reinnoiasca actul de identitate. Putea sa o faca inclusiv in ziua votului cand Evidenta Populatiei i-ar fi emis o adeveritna in baza careia putea vota.
Deci in ziua de 10 iulie, stabilita de CCR ca punct de referinta, nu se poate sti daca oamenii aceia urmau sau nu sa capete carte noua de identitate, daca aveau sau nu sa mearga la vot.
Unii poate au facut-o. Cati anume, afli pe 29 iulie, insa timpul listelor electorale s-a oprit pe 10 iulie. Puteai pe 10 iulie sa-i scoti de pe liste cand ei mai aveau inca 19 zile la dispozitie sa-si preschimbe actele? Nu puteai. Atunci nu poti sa o faci nici acum.
In privinta romanilor din strainatate, CCR s-a pronuntat deja saptamana trecuta cand preciza in scris ca "Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv."
E si logic sa fie asa. Listele la care face trimitere USL si pe care vrea sa le impuna se aplica in cazul alegerilor parlmentare, cand tara este impartita in colegii si fiecare roman voteaza, in functie de domiciliu, numai in colegiul lui. La alegerile parlamentare, romanii cu domiciliul declarat in strainatate isi voteaza propriii deputati si senato