La 23 de zile de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Curtea Constituţională este chemată marţi să răspundă la întrebarea "Cine va rămâne la Palatul Cotroceni?".
De la momentul votului în ziua referendumului, întreaga scenă politică a perpetuat climatul din campania electorală pentru a-şi impune punctul de vedere, fie pentru a confirma demiterea lui Traian Băsescu, fie pentru a-l menţine în fruntea statului. Şi într-un caz şi în celălalt decizia poate fi luată doar la nivelul Curţii Constituţionale, unde judecătorii stabilesc validarea sau invalidarea referendumului, respetiv dacă cei care s-au prezentat la urne reprezintă o majoritate relevantă pentru a duce la prima înlăturare din funcţie a unui şef al statului, după 1989.
Prezentăm pe o cronologie MEDIAFAX - GÂNDUL a principalelor evenimente politice şi luări de poziţie care au urmat referendumului de demitere a şefului statului:
- Duminică 29 iulie: Are loc referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Prezenţa la vot e de 46,24%. Pentru validarea referendumului, participarea trebuie să fie de minimum 50% plus unu din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente. Tot pe 29 iulie seara, liderii PSD Dan Şova şi Liviu Dragnea anunţă că au depăşit pragul de 50% necesar validării. La miezul nopţii, Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la vot nu depăşeşte 46%.
Chiar şi după rezultatele BEC care arătau o invalidare clară a referendumului, senatorul PSD Dan Şova continuă în noaptea de 29 spre 30 iulie să anunţe că, de fapt, cvorumul a fost întrunit. "Din estimarea pe care o avem, rezultatul final va fi între 51-52, mai precis spre 52%", anunţă Sova după ora 1:00 noapte. Următoarea zi a constatat că a pierdut un milion de voturi pe drum.
În noaptea referendumului, Traian Băsescu şi PDL anunţă că referendumul este invalidat. Traian B