Senatorul PNL Ioan Ghişe a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Parlamentul va stabili, potrivit hotărârii din 6 iulie, "calea de urmat", aceasta putând fi că preşedintele este demis cu majoritatea celor prezenţi la vot, cvorumul de prezenţă nefiind obligatoriu.
Ioan Ghişe a precizat pentru MEDIAFAX că, după pronunţarea Curţii Constituţionale pe validitatea referendumului, următorul pas este procedura din articolul 3 al Hotărârii 34 a Parlamentului din 6 iulie, care spune că în situaţia în care Curtea Constituţională va constata că nu sunt îndeplinite condiţiile legale de validare, urmează ca Parlamentul să decidă calea de urmat.
"Parlamentul poate decide că este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune că demiterea preşedintelui României se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fără a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenţă la vot a 50% plus unu din alegătorii de pe listele permanente", a mai arătat Ghişe.
Potrivit lui Ioan Ghişe, introducerea obligativităţii cvorumului nu are niciun temei constituţional.
El a arătat că Parlamentul ar putea să se reunească cel târziu săptămâna viitoare pentru a lua o decizie, în urma verdictului Curţii Constituţionale.
Ioan Ghişe a mai spus că o decizie a Parlamentului nu se va mai întoarce la Curtea Constituţională, pentru un aviz de constituţionalitate, în condiţiile în care Curtea Constituţională nu controlează hotărârile Parlamentului.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că CC a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.
"A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul", a explicat Zegrean.
Preşedintele Curţii Constitu