În Franţa standurile librăriilor încep, se săptămîna aceasta, să fie “invadate” de cărţile toamnei. Până la sfârşitul lui octombrie numeroasele edituri franceze şi-au eşalonat apariţia a 646 de romane, un adevărat fenomen editorial.
Fenomen pe care francezii îl numesc “la rentrée littéraire” şi este de fapt o veritabilă competitiţie, o olimpiadă literară. Pentru că din aceste romane se selectează cele care vor primi prestigioasele premii de la sfîrşitul anului, în frunte cu premiul Goncourt. Dintre cele 646 de romane anunţate de edituri, 426 sunt franceze şi 220 străine.
Ce se poate spune deja este că domeniul editorial rezistă în faţa crizei economice. In 2010, recolta de romane a toamnei a fost de 701 de titluri iar în 2011 de 654 de titluri. Sectorul editorial îşi menţine deci un ritm bun şi anul acesta, cu 646 de romane, şi cu numeroase vedete aşteptate de marele public. Pentru că fiecare editură “mizează” de fapt cîteva mari vedete, mari nume ale literaturii franceze contemporane, pe care le promovează prin intermediul unor mijloace publicitare importante.
O carte care se anunţă deja ca un “best seller” este semnată de Laurent Binet, se numeşte “Rien ne se passe comme prévu” (Nimic nu se întîmplă cum a fost prevăzut), apare la editura Grasset şi nu este altceva decît povestea victoriei la prezidenţiale a socialistului François Hollande. Laurent Binet a primit de fapt aprobarea de a urmări din culise, în imediata apropiere a lui François Hollande, derularea campaniei, aşa după cum în 2007 scriitoarea Yasmina Reza a urmărit campania lui Nicolas Sarkozy.
Spuneam că fiecare mare editură are vedetele ei. Astfel, editura Albin Michel se mîndreşte cu Amélie Nothomb, care publică, de 21 de ani, cu precizia unui cronometru, un roman pe an, lansat de fiecare dată în luna august.
Anul acesta romanul ei revizitează mitul lui Barbă Albastr