Leul pare de două zile că este cea mai stabilă monedă din regiune, de parcă ar fi înghețat în raport cu euro. În realitate, presiunile pe leu s-au reintensificat odată cu apropierea termenului de pronunțare a Curții Constituționale cu privire la validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie. Ce ține leul să arate atât de stabil? Intervențiile BNR în piața valutară și creșterea atractivității leului prin creșterea randamentelor oferite.
În această dimineață, leul s-a tranzacționat într-un interval mai strâns ca niciodată în raport cu euro, între 4,4935 lei/euro și 4,4975 lei/euro, adică de doar 40 de puncte de bază (0,40 bani).
Este clar că avem presiune pe leu, după cum spun și dealerii, însă BNR este în piață cu tot arsenalul și nu lasă cursul să treacă de 4,5 lei, în ziua în care Curtea Constituțională va începe ședința de pronunțare asupra referendumului.
Practic, tranzacționarea într-un canal foarte îngust s-a consemnat încă de ieri de la prânz (vezi grafic), când BNR a anunțat cursul oficial care a revenit pe creștere după nouă ședințe consecutive de scădere de la maximul istoric de 4,6481 lei.
Rămâne de văzut dacă azi leul va capta puternic interesul speculatorilor în așteptarea decizie Curții încăt BNR să îi dea drumul la un moment dat. Până acum, apărarea leului pe fondul crizei politice a scumpit finanțarea statului, care nu mai găsește bani ieftini în piață, decât la dobânzi de peste 6%.