De la începutul conflictului politic dintre guvernul Ponta şi preşedintele Băsescu presa străină, Uniunea Europeană, instituţiile internaţionale precum şi Washingtonul au subliniat în nenumărate rânduri că România nu avea nevoie de această criză.
Chiar dacă unele voci din România au criticat presa străină afirmînd că este părtinitoare sau chiar dezinformată, adevărul este acesta: fără să-l laude pentru mari merite pe preşedintele Băsescu, observatorii străini au considerat în marea lor majoritate că România se află în plin regres democratic în contextul tentativei coaliţiei guvernamentale de a-l demite pe şeful statului.
În Franţa au fost momente când toate cotidienele, indiferent de orientarea lor politică, au furnizat cam aceleaşi analize cu aceleaşi concluzii. Este totuşi interesant de constatat că ziare precum Le Figaro (ziar conservator de dreapta), Libération, (ziar cu simpatii socialiste), L’Humanité (cotidian comunist), La Croix (ziar catolic) sau Le Monde (ziarul de după-amiază, poate cel mai echilibrat şi independent dintre toate), este interesant deci de constat, că toate aceste publicaţii au decriptat în exact acelaşi fel semnificaţia crizei politice din România.
Comentatorii şi trimişii speciali francezi la Bucureşti şi-au exprimat toţi temerea că independenţa justiţiei riscă să aibă de suferit în România şi că statul de drept ar putea şi el regresa.
Astăzi numai ziarul catolic LA CROIX a publicat un articol legat de România, în care sunt reluate de fapt ideile de mai sus. Articolul este semnat de Marianne Meunier care spune, citez "acestă criză politică şi instituţională pune în lumină fragilitatea statului de drept în România". În articol este citată doamna Viviane Reding, comisar european însărcinat cu justiţia, care îşi exprmă preocuparea în legătură cu “atacurile vizînd Curtea Constituţională" din România.
Agenţie