Judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost cea care a înclinat astăzi balanţa la Curtea Constituţională în decizia de invalidare a referendumului. "Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile. Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi", a precizat Ion Predescu, contactat de gândul.
Declaraţia judecătorului Ion Predescu vine în condiţiile în care şi Aspazia Cojocaru a fost propusă în 2009 de PSD pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, pentru un mandat de 9 ani.
Numele Aspaziei Cojocaru a fost implicat în mai multe scandaluri, începând cu acuzaţia şi verdictul de colaborare cu fosta Securitate până la ameninţările cu moartea dinaintea votului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Totodată, judecătoarea CCR s-a pronunţat destul de tranşant în privinţa referendumului, spunând după prima şedinţă a Curţii că referendumul ar trebui anulat.
În 2007, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a dat un verdict clar potrivit căruia judecătoarea Aspazia Cojocaru a colaborat cu securitatea, CNSAS având ca bază două note informative din 1984. La vremea respectivă, ea a argumentat că a fost obligată să scrie acele note în cadrul unei anchete juridice despre o prietenă care urma să plece în străinătate, folosind pseudonimul "Ana", fără a face totuşi poliţie politică. Din acest motiv, Cojocaru a atacat în instanţă decizia dată de CNSAS şi a şi câştigat.
Un alt episod în care numele Aspaziei Cojocaru a fost vehiculat a fost şi în ziua în care Curtea Constituţională urma să dea un verdict asupra suspendării preşedintelui Traian Băsescu, când judecătoarea CCR a acuzat ameninţări cu moartea. "Curtea Constituţională îşi exprimă grava îngrijorare în legătură cu faptul că doamna judecător Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începer