Foarte mulţi români continuă să-şi înmatriculeze maşinile în Bulgaria, în ciuda promisiunilor autorităţilor de la Sofia şi Bucureşti de a restricţiona acest fenomen. Cotidianul sofiot Monitor scrie marţi că în fiecare zi se formează cozi lungi în faţa inspectoratului poliţiei rutiere din oraşul Dobrici (nord-est).
Majoritatea vehiculelor sunt destinate României, iar localnicii se plâng că din cauza autoturismelor românilor ei trebuie să-şi ia câteva zile libere de la serviciu ca să reuşească să înmatriculeze o maşină, potrivit Agerpres.
"Funcţionăm cu capacitatea maximă. Aşa este de doi ani. Nu avem cum să oprim această practică, atât timp cât legea o permite", afirmă un angajat al poliţiei rutiere din Bulgaria, referindu-se la maşinile cu numere de înmatriculare din Bulgaria care circulă pe drumurile din România.
La Dobrici sunt şi persoane care se ocupă cu înmatricularea de maşini pe numele lor. Maşinile sunt importate de companii româneşti din Germania, Italia sau Franţa. În Bulgaria se aduc numai pentru înmatriculare. Întreaga procedură costă între 250 şi 300 euro şi include înmatricularea, plăcuţele, taxa ecologică şi asigurarea de răspundere civilă. În jur de 25 euro primeşte persoana fizică cu domiciliul în Bulgaria pe numele căreia se înscrie autoturismul. În Dobrici sunt oameni care au pe numele lor câteva sute de maşini, comentează publicaţia.
Proprietarii români ai autoturismelor primesc procure semnate de bulgarii pe numele cărora au fost înmatriculate maşinile şi, în acest fel, ei nu plătesc taxe în România. Nici bulgarii care au înmatriculat autoturismele nu mai plătesc taxe, pentru că ei prezintă autorităţilor declaraţii notariale potrivit cărora ar fi vândut vehiculele, mai scrie Monitor.
Românii care deţin automobile înmatriculate în străinătate vor putea circula cu acestea pe drumurile