Premierul culege roadele operaţiunii declanşate de predecesorul său, Mihai Răzvan Ungureanu. Surplusul înregistrat la buget în trimestrul II este efectul unei acţiuni care n-are corespondent în Europa
Victor Ponta menţionează ca un succes personal "eliminarea reţelei de crimă organizată de la ANAF", care a adus 1,2 miliarde de lei în plus la buget. Premierul are dreptate: veniturile au crescut. Dar creşterea colectării e rezultatul unei operaţiuni declanşate şi coordonate personal de predecesorul său, Mihai Răzvan Ungureanu. Ziua când a început totul: 15 martie 2012.
Cei trei paşi ai ofensivei lui MRU
În scurtul său mandat, MRU i-a dat întâi un avertisment lui Sorin Blejnar, după care l-a demis, l-a numit în locul său pe Şerban Pop şi a semnat o ordonanţă de guvern care viza acţiuni fără precedent în România. Şerban Pop este şi în prezent şef la ANAF, Ponta declarând că atât timp cât va avea rezultate, nu-l va schimba.
Comisarii Gărzii Financiare (GF) au fost scoşi din birouri pe tot teritoriul României. Au fost puşi să supravegheze TIR-urile din România 24 de ore din 24. Sub anonimat, comisarii din Cluj s-au plâns jurnaliştilor: "Am stat zi şi noapte cu ochii pe transporturi, e un efort cu care nu ne-am mai confruntat". Operaţiunea a fost pregătită gospodăreşte, arătând că planurile simple sunt şi cele mai eficiente:
1. Toate TIR-urile care intră în ţară prin graniţele UE (Ungaria, Bulgaria) sunt preluate de comisarii Gărzii încă din Vamă. Documentele (tipul mărfii, cantitate, destinaţie) sunt trecute întro bază de date unică la nivel naţional.
2. Comisarul GF pune sigiliul pe fiecare transport în parte. TIR-urile au la dispoziţie 72 de ore să descarce marfa în ţară sau să tranziteze România ieşind prin alt punct de trecere a frontierei. Dacă în 72 de ore nu se întâmplă acest lucru, softul deţinut de Garda Financiară dă alerta şi transp