Zicala “Tot ce e prea mult strică” se adevereşte şi în privinţa igienei corporale: dacă ne spălăm prea frecvent sau “cu înverşunare”, de parcă am vrea să luăm pielea de pe noi, organismul nu mai vine în contact cu agenţii patogeni şi îşi pierde abilitatea de a-i combate. Iar la următorul lor atac va fi foarte uşor de învins. Dr. Cristina Bălănescu ne spune ce riscăm dacă facem exces de zel la duş. Zicala “Tot ce e prea mult strică” se adevereşte şi în privinţa igienei corporale: dacă ne spălăm prea frecvent sau “cu înverşunare”, de parcă am vrea să luăm pielea de pe noi, organismul nu mai vine în contact cu agenţii patogeni şi îşi pierde abilitatea de a-i combate. Iar la următorul lor atac va fi foarte uşor de învins. Dr. Cristina Bălănescu ne spune ce riscăm dacă facem exces de zel la duş.
Ce greşeală faci: foloseşti aşa-numitele beţişoare pentru curăţarea urechilor. Iar rezultatul este contrar celui scontat: împingi ceara şi mai adânc, iar dacă rămân firişoare de bumbac pe conductul auditiv, ele pot provoca infecţii. Şi mai rău, împingând cu forţă capătul învelit în bumbac al beţişorului, poţi leza timpanul.
Cum este corect: dacă eşti “o albinuţă” (aşa sunt numite persoanele la care cerumenul se acumulează în exces), picură în urechi, de câteva ori pe săptămână, câte un strop de ulei de gătit sau dintr-o soluţie auriculară cumpărată de la farmacie. Apoi şterge uşor urechile, folosind un prosop moale.
Ce greşeală faci: aspiri apă pe nas de mai multe ori pe zi, crezând că în felul acesta îl cureţi eficient sau că vei scăpa de nesuferita senzaţie de “nas uscat”. Şi din nou obţii efectul contrar: apa, folosită în exces, usucă şi mai tare mucoasa nazală.
Cum este corect: când eşti răcit(ă) sau după ce ai stat într-un mediu încărcat de praf, este recomandat, într- adevăr, să îţi cureţi fosele nazale de mai multe ori pe zi, dar ar fi bine să foloseşti