Într-o ultimă încercare de a deturna atenţia publică şi pe cea a judecătorilor Curţii Constituţionale, premierul Ponta a anunţat rezultatul ultimelor săptămâni de minirecenzare a românilor. Cifrele, confuze pe alocuri, nu răspund însă cerinţelor Curţii şi nici nu justifică optimismul liberalilor, care spuneau că datele vor răsturna situaţia. Presiunea asupra CCR continuă însă şi în stradă, mulţumită rezerviştilor.
Aşa cum au reuşit, la referendumul din 29 iulie, să depă-şească „pro-ducţia la hectar" de vo-tanţi (vezi cazurile cu 200% sau chiar 250% prezenţă la urne), reprezentanţii locali ai USL au mai stabilit un record: au sugerat că ar trebui şterşi din listele electorale cu aproape 2 milioane de români mai mult decât le-ar fi trebuit liderilor centrali ai USL pentru a spune că referendumul trebuie să fie validat. Mai precis, la capătul unor săptămâni bune de calcule, strategii, presiuni şi chiar după două demisii (ale lui Ioan Rus şi Victor Paul Dobre), Guvernul USL a reuşit să facă o contabilizare a românilor: 34.654 persoane au decedat sau şi-au pierdut drepturile electorale, iar 512.379 persoane au actele de identitate expirate.
În privinţa românilor din străinătate, situaţia prezentată de premierul Victor Ponta este însă de-a dreptul amuzantă şi confuză. Pe de o parte, avem 1.101.809 cetăţeni români care au drept de şedere în 17 ţări şi au peste 18 ani. Pe de altă parte, în alte 29 de ţări sunt 1.468.369 români cu drept de şedere, dar Guvernul nu a aflat în ce proporţie sunt majori şi, res-pectiv minori. Şi, în fine, mai avem situaţia altor 44 de ţări din partea cărora fie nu au parvenit Executivului date, fie datele au fost „lipsite de acurateţe", drept pentru care premierul a venit cu estimări: 469.810 persoane. În total, cele trei categorii însumează 3.052.397 persoane. Ce înseamnă această cifră? Nimic! Nu de alta, dar, pe lângă faptu