Carnea este o sursă excelentă de proteine, dar şi de vitamine şi minerale. Este un aliment esenţial în dietă, însă igiena şi modul în care este manipulată este o parte importantă a vieţii de zi cu zi. Carnea de pui, porc, vită şi miel este foarte bogată în proteine, iar o dietă echilibrată trebuie să conţină şi proteine animale. Carnea roşie este şi o sursă importantă de fier şi vitamina B12.
Fă alegeri sănătoase atunci când cumperi carne
Atunci când cumperi carne, alege bucăţile care conţin cea mai puţină grăsime. Ca regulă generală, cu cât carnea este mai împănată cu porţiuni albe, cu atât conţine cantităţi mai mari de grăsime. Atunci când cumperi carne ambalată, citeşte foarte bine eticheta şi vezi cât de multă grăsime conţine. Evită carnea de porc sau de miel, în favoarea cărnurilor de pui sau curcan, fără piele, care au mai puţină grăsime. Încearcă să limitezi consumul de produse procesate precum cârnaţi, salam, pateuri sau burgeri, care conţin cantităţi mari de grăsime.
Câtă carne să consumi
Carnea roşie, precum cea de vită, miel sau porc, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Însă consumul exagerat de carne procesată măreşte riscul de cancer colorectal. Dacă consumi mai mult de 90 de grame de carne roşie sau procesată pe zi, este indicat să reduci cantitatea la 70 de grame.
Cum să prepari carnea
Igiena este extrem de importantă în special atunci când lucrezi cu carnea, care conţine bacterii dăunătoare care pot contamina şi alte alimente. Astfel, atunci când depozitezi carnea, aceasta trebuie sigilată în pungi sau containere speciale, pentru a nu intra în contact cu alte alimente. Carnea trebuie depozitată pe raftul de jos al frigiderului, astfel încât sucurile să nu se scurgă peste alte alimente. Pentru manipularea cărnii, foloseşte întotdeauna farfurii şi ustensile curate. De asemenea, carnea trebuie gătită corespunzător p