Curtea Constitutionala, prin verdictul pe care ar trebui sa-l prezinte astazi, la termenul solicitat in mod expres in avans, are o responsabilitate majoră, aceea de a proba că reprezintă în mod real, interesele cetățenilor statului și nu pe cele ale unor persoane sau grupuri, spun conservatorii brşoveni.
„In condițiile datelor solicitate de Curte și puse la dispoziție de către guvern este clar că numărul alegătorilor din listele electorale permanente nu este unul corect, prin urmare calculul pragului electoral de 50%+1 este interpretabil și mai mult, lovit de erori. Faptul că peste 3 milioane de persoane trăiesc în alte țari ale lumii, că sunt peste 500.000 de acte de identitate cu situație neclară, peste 34.000 de persoane care au decedat sau și-au pierdut dreptul de a vota sunt dovezi că o decizie luată pe baza unor asemenea date nu este firească, democratică și nu în ultimul rând, cu adevărat constituțională.
Este greu de crezut că Traian Băsescu nu cunoștea această situație neclară a listelor în momentul în care și-a aranjat cu grijă, cu sprijinul parlamentarilor PDL, pragul prin care să fie aproape imposibil de mișcat din fotoliul de președinte, până în 2014, după ce a constatat, în 2009, că a pierdut încrederea cetățenilor din țara sa, câștigând prezidențialele cu ajutorul unor voturi salvatoare din străinătate. Și este greu de înțeles de ce în urmă cu 3 ani procurorii nu au cercetat nimic în urma plângerilor de fraudare a peste 200.000 de voturi, dar acum mașinăria de anchetă s-a pus în mișcare la prima plângere PDL-istă, procurorii fiind trimiși prin cătune să caute și să intimideze oameni simpli care s-au făcut vinovați de curajul de a vota.
Salutăm și susținem decizia fermă a primului ministru Victor Ponta de a oferi asistență juridică persoanelor anchetate pe nedrept, concomitent cu depunerea unor plângeri penale pentru edilii locali sa