Relația cu Rusia merită mai multă atenție din partea establishment-ului românesc.
Spre deosebire de București, unde a fost pe larg comentat, însă doar într-o cheie de politică internă, interviul acordat postului de radio Vocea Rusiei de președintele Băsescu n-a stârnit prea mare interes din partea presei moscovite.
Cheia interviului este afirmația președintelui Băsescu că nu a fost „niciodată un adversar al Federației Ruse“. Mai adaugă d-l Băsescu că și-ar dori să găsească domenii în care cele două țări ar putea colabora.
Pe scurt, d-l Băsescu afirmă că România își urmărește obiectivele sale de securitate națională când se aliază cu SUA, că participarea la scutul antirachetă nu este îndreptată împotriva Rusiei, pe care Bucureștiul nu o percepe ca „un risc de securitate națională pentru România“, că reacordarea cetățeniei române celor din Republica Moldova și Ucraina nu ascunde intenții expansioniste, că administrația de la București dorește integrarea Republicii Moldova în UE, și nu forțarea unificării cu aceasta și că, în ciuda absenței unor contacte la nivel înalt, investițiilor rusești în România le merge foarte bine.
Adevărul este că relația bilaterală nu este atât de proastă pe cât se crede. Nu doar în legătură cu Kosovo, pozițiile României și Rusiei sunt „similare“, cum spune d-l Băsescu, ci și în alte dosare de politică internațională. Faptul că partea rusă a redus contactele politice importante, după februarie 2009, la o întâlnire între Baconschi și Lavrov (septembrie 2011, New York) nu înseamnă că la niveluri mai mici ele nu au loc. Consultările viceminiștrilor de Externe, vizita la București a emisarului rus pentru Transnistria, reluarea după o întrerupere de mulți ani a reuniunilor Comisiei Mixte economice interguvernamentale, în octombrie 2011, semnarea Parteneriatului pentru modernizare, un doc