Peste 1.500 de persoane au fost afectate de marele scandal al plagiatului premierului
Dizolvarea peste noapte a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), orchestrată de ministrul interimar al Educaţiei LIviu Pop, a dat peste cap activitatea Consiliului şi a amânat acordarea diplomelor de doctor celor îndreptăţiţi să le obţină.
În şedinţa din 29 iunie, când CNATDCU s-a întrunit pentru analizarea lucării premierului Victor Ponta, ar fi urmat să fie validate 1.300 de teze de doctorat. Şedinţa a fost însă invalidată, prin intervenţia lui Liviu Pop, care a stabilit exact atunci că CNATDCU trebuie să se reorganizeze. În felul acesta, doctoranzii au ajuns victime colaerale în războiul plagiatului premierului.
"Din data de 29 iunie, când erau depuse 1.300 de lucrări, La CNATDCU au mai ajuns cu siguranţă şi altele pentru confirmare. Tezele de doctorat se susţin continuu, e adevărat că în august sunt mai puţine, însă oricum cel puţin 1.300 aşteaptă validarea. Şi va dura destul de mult până când aceste persoane îşi vor primi diplomele de doctor, pentru că reoganizarea consiliului e anevoioasă", spune Dragos Ciuparu, membru CNATDCU.
Procesul de reorganizare presupune aducerea de noi membri în comisiile de specialitate ale CNATDCU şi în consiliu, iar propunerile trebuie să vină din partea universităţilor din ţară. Mulţi rectori susţin însă că nu au făcut încă nicio nominalizare în acest sens.
O piedică în carieră: stop cercetării
Întârzierea eliberării diplomelor de doctor îi împiedică pe cei care se bazau pe faptul că, odată ce obţin acest titlu, vor face un pas înainte în carieră.
"Întârzierea obţinerii diplomei îi privează pe tineri de posibilitatea de a aplica pentru granturi de cercetare în domeniul lor. De asemenea, ei nu pot aplica pentru un post de profesor în Europa şi nici pentr