Statul nu poate să dea înapoi de la privatizarea combinatului "Oltchim", având în vedere că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a condiţionat aprobarea raportului de evaluare a ţării noastre în board-ul FMI, sunt de părere brokerii.
Sursele menţionate susţin că înainte de privatizare, trebuie realizată majorarea capitalului social, care urmează să fie supusă adunării acţionarilor din 10 septembrie. Potrivit brokerilor, majorarea capitalului se află sub semnul întrebării, în condiţiile în care acţionarul minoritar al companiei - PCC - ar putea să nu participe la această operaţiune.
* Marcel Murgoci, "Estinvest": Trebuie realizată mai întâi majorarea capitalului social şi apoi privatizarea
Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al "Estinvest", consideră că este ciudat că anunţul de privatizare a "Oltchim" vine imediat după cel privind convocarea Adunării Generale a Acţionarilor pentru majorarea capitalului social.
Domnia sa ne-a declarat: "Sunt două evenimente importante pentru activitatea societăţii. Cred că trebuie realizată mai întâi majorarea capitalului social şi apoi privatizarea".
Brokerul a subliniat că în actul constitutiv al Oltchim este prevăzut că deciziile privind modificarea capitalului social sunt valide doar dacă sunt luate cu votul a 75% dintre acţionari, iar în aceste condiţii votul statului nu ar fi suficient.
"În cazul majorărilor de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie noile acţiuni trebuie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă cel puţin 3/4 din numărul titularilor capitalului social, şi cu votul unui număr de acţionari care să reprezinte cel puţin 75% din drepturile de vot, pe baza raportului scris în care sunt precizate motivele ridicării dreptului de preferinţă", potrivit actului constitutiv al Oltch