Ministerul Finanţelor a analizat 674 de proiecte de investiţii publice cu o valoare cumulată de 211 mld. lei şi a descoperit 212 proiecte ineficiente finanţate de la bugetul de stat în valoare de 36,2 mld. lei, care vor fi reevaluate, spune Liviu Voinea, secretar de stat în minister, responsabil cu politica fiscală. Analiza Ministerului Finanţelor s-a bazat strict pe indicatorii de alocare eficientă a resurselor, nu pe indicatori de utilitate socială sau de rentabilitate.
Pentru aceste proiecte nu a putut să fie realizată o analiză cost - beneficiu, având în vedere că datele nu sunt centralizate la Ministerul Finanţelor, ci sunt la fiecare ordonator de credite, astfel că nu se cunoaşte randamentul fiecărui proiect, a declarat Voinea pentru ZF.
România a avut în ultimii zece ani cele mai mari cheltuieli cu investiţiile publice între ţările europene, atât ca pondere din PIB, cât şi ca procent din veniturile bugetare totale, însă rezultatele în termeni de îmbunătăţire a calităţii infrastructurii au fost modeste, iar în economie aceste cheltuieli s-au văzut prea puţin. România are cea mai slabă infrastructură din Uniunea Europeană, ceea ce arată că banii au fost cheltuiţi ineficient.
Cele cinci criterii de analiză avute în vedere de Ministerul Finanţelor au fost: proiectul să fie în derulare, mai puţin de 50% din proiect a fost terminat până la sfârşitul anului 2011, mai puţin de 30% din proiect a fost finanţat din alte fonduri decât de la buget, mai puţin de 25% din bugetul pe anul curent a fost cheltuit în primul semestru şi proiectele nu ţin de zona siguranţei naţionale, a afirmat Voinea.
Suma care a mai rămas de cheltuit în următorii patru ani pentru cele 212 proiecte este de aproximativ 31 de miliarde de lei. Iar Finanţele ar urma să se concentreze pe primele 50 de proiecte dintre cele 212, care reprezintă 97% din suma rămasă de