Cele peste 50 de cişmele din Bucureşti sunt asaltate în fiecare zi de locuitorii care se aprovizionează gratis cu circa 1.000 de litri de apă potabilă pe oră. Jurnaliştii Adevărul au vizitat majoritatea acestor izvoare şi au constatat că, într-o oră, cel puţin cinci bucureşteni le frecventează.
Capitala are 49 de cişmele care sunt analizate, lună de lună, de specialiştii de la Apa Nova. Jurnaliştii Adevărul au vizitat majoritatea acestor izvoare şi au constatat că, într-o oră, cel puţin cinci bucureşteni frecventează cişmelele cu apă potabilă. Unii cu bidoanele, alţi cu cana!
Astfel, 254 dintre locuitorii Capitalei vin cu regularitate la cele 49 de izvoare într-o oră, timp în care se extrag 980 de litri de apă, potrivit calculului Adevărul. Şi bine fac! Pe site-ul Apa Nova se regăsesc ultimele analize, realizate în fiecare lună, ale apei din aceste cişmele, care arată că diferenţele calitative nu sunt foarte mari faţă de cea îmbuteliată, vândută în magazine. Apă de la cişmea contra apă îmbuteliată Însă, mulţi susţin că aleg să bea apă de la izvoare şi pentru că este mai bună la gust. „E bună, mai bună ca aceea din magazin. Poate chiar şi mai sănătoasă. Se aude că ar fi sfântă", spune Constanţa Bică, o doamnă de 62 de ani, care aşteaptă cu două bidoane de câte 10 litri în mâini, pe care urmează să le umple de la cişmeaua din Piaţa Obor. Înghesuială mare, îmbulzeală şi multe sticle. Pleacă cinci oameni, mai vin 10. Aşa decurge o zi la faimoasa fântână a lui Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, din Piaţa Obor. Bucureştenii merg şi câţiva kilometri, pe jos, cu tramvaiul, cu autobuzul sau cu metroul doar să ia apă de la „Fântâna lui Bucur", cum este numită. „În fiecare dimineaţă, la ora 10.00, iau tramvaiul de la Piaţa Delfinului, unde locuiesc, şi vin şi îmi umplu câte patru sticle de doi litri cu apă de aici. E dulce, are alt gust decât cea din magazin