Pofteşti la o bucăţită de ciocolată, o friptură suculentă sau un covrig cald? Aceste pofte alimentare reprezintă modul prin care organismul îţi transmite un important semnal pentru sănătatea ta.
Învaţă să îţi cunoşti organismul şi să acţionezi în consecinţă. Iată ce trebuie să ştii:
Ciocolată
Nu este de mirare că poftim la ciocolată. Specialiştii sunt de părere că anumite substanţe chimice, alkaloide, care se găsesc în ciocolată, măresc producţia de serotonină a creierului şi ajută la îmbunătăţirea stării generale. Ciocolata conţine şi complexul de vitamine B şi magneziu, care controlează producţia de energie a corpului. Atunci când ai poftă de ciocolată încearcă să consumi ciocolată neagră. Evită ciocolata cu lapte, albă sau cu diverse umpluturi. Ideal este să alegi ciocolată care conţine peste 70% cacao, care este bogată în antioxidanţi puternici. Însă, chiar dacă alegi sortimentele de ciocolată neagră, trebuie să le consumi cu moderaţie, deoarece conţin multe calorii.
Paste
Hipoglicemia sau nivelul scăzut de zahăr din sânge este o problemă medicală care favorizează apariţia poftelor alimentare de carbohidraţi. Atunci când nivelul zahărului din sânge este foarte mic, organismul pofteşte la carbohidraţi precum paste, cartofi sau pâine. Pentru a atenua aceste pofte şi pentru a echilibra nivelul de zahăr din sânge, alege carbohidraţi nerafinaţi precum cereale integrale sau legume.
Alimente picante
Persoanele care consumă în mod frecvent alimente picante se confruntă cu hipertensiune şi un ritm cardiac mărit. Aceste probleme sunt cauzate de ingredientele picante care acţionează ca stimulenţi. Aceste substanţe stimulează circulaţia sângelui şi măresc temperatura corpului. Este indicat să eviţi produsele picante din comerţ şi să consumi produse naturale precum chilli. Chilli este bogat în vitamina C, ameliorează congestia naz