Preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel naţional, a fost de aproximativ 704 euro/mp în prima jumătate a anului, în scădere cu aproximativ 2% comparativ cu semestrul doi din 2011, conform indicelui Darian. Raportat la moneda naţională, de fapt, apartamentele vechi au înregistrat o creştere de aproximativ 1%.
"O particularitate a acestei perioade este aceea că, deşi apartamentele au cunoscut o scădere continuă de la începutul perioadei de criză, variaţia puternică euro/leu din ultima perioadă a facut însa ca în majoritatea cazurilor, pentru românul plătit în moneda naţională, apartamentele sa fie de fapt mai scumpe comparativ cu semestrul trecut şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut" a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.
O particularitate a pieţei rezidenţiale rămâne apropierea valorilor înregistrate în municipiul Cluj- Napoca de cele din Bucureşti în ceea ce priveşte preţul mediu la care s-au tranzacţionat apartamentele vechi. Astfel, în primul semestru din acest an, preţul mediu de vânzare a apartamentelor vechi a fost în Cluj de 965 euro/mp, iar în Bucureşti de 968 euro/mp. În Bucureşti, preţul mediu unitar al apartamentelor vechi a fost în scădere cu aproximativ 2% faţă de semestrul doi din 2011 şi cu aproximativ 4% mai mic faţă de primul semestru din 2011.
Capitala rămâne cu cele mai mari preţuri la nivel naţional şi la apartamentele noi: 1.157 euro/mp în semestrul întâi din 2012, urmată de Cluj-Napoca cu 986 euro/mp şi Iaşi, cu 949 euro/mp.
Cum se calculează Indicele Darian
Indicele surpinde variaţia preţurilor de tranzaţionare între semestrul întâi din 2012, semestru doi din 2011 şi primul semestru din 2011, pentru apartamentele situate în blocuri de apartamente, având ca punct de pornire tranzacţiile din baza de date Darian, care conţine 20.00